Meditatiekussens

.

.

Thuisretraite/Stiltedag thuis

Thuis een retraite houden kan heel krachtig zijn.
Je kunt hem precies zo lang maken als je wilt: een uur, een dag of een hele week. Het is bijzonder te ervaren wat het met je doet als je een periode in stilte en meditatie doorbrengt. 

Hieronder wat suggesties daarvoor. Allereerst is het natuurlijk fijn, om in huis op te ruimen, zodat je niet door van alles wordt afgeleid.

 • Besluit hoe lang je in ‘retraite’ wilt zijn en breng je evt. huisgenoten ervan op de hoogte. Leg je voornemen uit, en dat je even niet normaal beschikbaar bent. Je blijft zoveel mogelijk in stilte. Misschien willen er wel huisgenoten meedoen!
 • Kies, welke meditaties en/of yoga je gaat doen. Het is handig om van tevoren al een idee te hebben. Tenzij je het liever van het moment laat afhangen. (Op de pagina’s Luister en Kijk vind je van alles.)
 • Plan misschien ook een mindful wandeling in. Loop met aandacht en stop af en toe om het moment echt in je op te nemen. Er staat overigens een geleide wandeling op SoundCloud.
  Liefst in een park of een rustige omgeving.
 • Maak er beeldschermvrije tijd van. Zet je telefoon af en berg hem goed weg! Evenzo met alle andere digitale afleidingen. Dit is geen straf, maar goede zorg voor jezelf; gun jezelf deze ruimte!
  Ontdek maar, hoe het is om een tijd niet online te zijn. Zorg in ieder geval dat je tijdens de meditaties niet gestoord kunt worden.
 • Neem misschien ook tijd om naar fijne, inspirerende muziek te luisteren, neem daar dan rustig de tijd voor, als voor een meditatie.
 • Eet je maaltijd(en) in rust en stilte en met aandacht: geniet bewust van het eten en drinken. Proef alles en voel wanneer je maag genoeg heeft gehad. (Matig eten is sowieso beter voor het mediteren.)
 • Als je toch met anderen wilt/moet praten, betrek het dan in je oefening: luister aandachtig, sta open, blijf bij jezelf, wees bewust van impulsen en gevoelens en voel je adem tussendoor. Van binnen blijf je zo stil en mindful mogelijk.
 • Lees een stuk uit een spiritueel boek dat je inspireert. Dat zal je ondersteunen. (Suggesties hier.) Vermijd romans en kranten.
 • Huishoudelijke taken kun je heel goed met aandacht en rust doen, zoals afwassen, koken, de was ophangen… Zonder haast, er gewoon bij zijn.
 • Heel belangrijk: heb geen speciale verwachtingen van deze dag! Ontvang eenvoudig alles wat er voorbij komt met mildheid en openheid. Zelfs als het even niet lekker gaat: misschien word je wel slaperig of ongeduldig opeens. Observeer het gewoon als een voorbij komende ervaring en blijf zo goed mogelijk bij je oefening.
 • Niets is verloren tijd. Het heeft altijd zin. Geniet ervan!

.

You already are
the peace you are looking for.
Be still and know that.

Mooji

.

Zenmeditatie-instructies

.